...dobrota, kterou jsem dělala včera k večeři.
Recept znám už delší dobu a musím říct, že nám koláč moc chutná.
Navíc i hezky vypadá a občas ho nabídnu i návštěvě.
Původní recept jsem našla v časopisu Albert a od té doby jsem si ho trošku pozměnila.
Tak tady je recept
Na těsto:
300 - 350 g hladké mouky (záleží na mouce)
větší špetka soli
1 PL zakysané smetany
200 ml mléka
4PL olivového oleje
1 vejce
1 ČL sušeného droždí
Všechno nasypu do pekárny a nechám pracovat.
:-)
Pokud nemáte pekárnu, udělejte klasické kynuté těsto.
Mezitím si připravím náplň.
Množství dávám od oka, tak na nějaký ten gram slaniny navíc nehraje roli.
Náplň:
200g na kostičky nakrájené slaniny
2 středně velké cibule
dle chuti a stavu zásob strouhaný sýr. Já dala chedar.
2 vrchovate PL zakysané smetany
1ČL hořčice
případně sůl (slanina je ale slaná sama o sobě dost, tak opatrně)
a mletý pepř
Slaninu osmahnu na pánvi a až pustí tuk přidám na kostičky nakrájenou cibuli.
Až směs vychladne, smíchám s ostatními surovinami.
No a pak rozdělím těsto na dva stejné díly, vyválím placku, kterou potřu směsí a cca centimetr od kraje nechám volný.
Přikryju druhou plackou těsta a přitisknu.
Do středu koláče dám hrneček dnem vzhůru a nakrájím od středu k okraji na 32 dílů.
Pak už jen každý díl vezmu a 3x otočím a efekt sluníčka je hotov.
Stačí jen celý koláč potřít rozšlehaným vajíčkem, případně střed koláče posypat mákem nebo jinými semínky a péct na 190 stupňů asi 30 minut.
Většinou u nás nestihne ani pořádně vychladnout a každý si odlamuje paprsky sluníčka podle chuti.
Nejraději ho mám s různými dipy, třeba s česnekovým a nebo s pažitkou.
Tak přeju dobrou chuť, pokud sluníčkový koláč budete zkoušet.
Mar.tečka
Žádné komentáře:
Okomentovat