středa 18. května 2016

Slaný sluníčkový koláč...



...dobrota, kterou jsem dělala včera k večeři.
Recept znám už delší dobu a musím říct, že nám koláč moc chutná.
Navíc i hezky vypadá a občas ho nabídnu i návštěvě.
Původní recept jsem našla v časopisu Albert a od té doby jsem si ho trošku pozměnila.
Tak tady je recept

 Na těsto:

300 - 350 g hladké mouky (záleží na mouce)
větší špetka soli 
1 PL zakysané smetany
200 ml mléka
4PL olivového oleje
1 vejce
1 ČL sušeného droždí

Všechno nasypu do pekárny a nechám pracovat. 
:-)
Pokud nemáte pekárnu, udělejte klasické kynuté těsto.
 Mezitím si připravím náplň. 
Množství dávám od oka, tak na nějaký ten gram slaniny navíc nehraje roli.

Náplň: 

200g na kostičky nakrájené slaniny
2 středně velké cibule
dle chuti a stavu zásob strouhaný sýr. Já dala chedar.
2 vrchovate PL zakysané smetany
1ČL hořčice
případně sůl (slanina je ale slaná sama o sobě dost, tak opatrně)
a mletý pepř
 
Slaninu osmahnu na pánvi a až pustí tuk přidám na kostičky nakrájenou cibuli.
Až směs vychladne, smíchám s ostatními surovinami.
No a pak rozdělím těsto na dva stejné díly, vyválím placku, kterou potřu směsí a cca centimetr od kraje nechám volný.
 Přikryju druhou plackou těsta a přitisknu.
 Do středu koláče dám hrneček dnem vzhůru a nakrájím od středu k okraji na 32 dílů.
 Pak už jen každý díl vezmu a 3x otočím a efekt sluníčka je hotov.
 Stačí jen celý koláč potřít rozšlehaným vajíčkem, případně střed koláče posypat mákem nebo jinými semínky a péct na 190 stupňů asi 30 minut.



Většinou u nás nestihne ani pořádně vychladnout a každý si odlamuje paprsky sluníčka podle chuti.
Nejraději ho mám s různými dipy, třeba s česnekovým a nebo s pažitkou.




Tak přeju dobrou chuť, pokud sluníčkový koláč budete zkoušet.
Mar.tečka


Žádné komentáře:

Okomentovat