úterý 3. listopadu 2015

Šlapání zelí


Minulý týden jsme konečně dělali domácí zelí.
Docela jasně si vzpomínám na své dětství, kdy šlapání zelí byla pravidelná podzimní činnost u nás doma.
To jsme ještě měli obrovskou dřevěnou bečku a zelí bylo opravdu na celou zimu.
To se nejdřív zaplnil sklep, krouháním zelí, a já ujídala "kohouty"... 
:-)
Jako děti jsme pak ze zelí vybírali "vodu", maminka sypala sůl a kmín a táta šlapal.


Později se role obrátily.
 A tak když jsme se rozhodli letos udělat si zelí úplně sami,
musel si to zkusit Adam taky
Musím říct, že my letos máme jen malinký zelák a tak by to pro nohu dospělého ani nebylo..
A hlavě, Adovi se to hrozně zalíbilo.


Pro kompletnost ještě přdám nás super jednoduchý recept:
na 1 kg krouhaného zelí přidat 2 dkg soli
a na našich 5 kg zelí jsem přidala jeden celý pytlík kmínu.
A pak už stačí jen po vrstvách sypat zelí sůl a kmín a všechno dobře prošlapat.





Nakonec jsem zelí napěchovala do zeláku a teď nezbývá, než čekat až bude hotové.


Už se nemůžu dočkat první várky, ale to bude ještě nějakou dobu trvat.
Tak to zelíčko alespoň denně kontroluju a případně dolňuju slanou, převařenou vodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat