úterý 22. října 2013

Jak se na podzim zahřát

Znáte to, příjdete přokřehlí domů z práce z nákupů nebo jen tak z procházky a hledáte něco čím byste se zahřáli. Variant je spousta od horké vany nebo sprchy, přes horký čaj až po lenošení pod peřinou. Ale co třeba spojit příjemné s užitečným? Kdo večer neřeší otázku co k večeři? Já celkem pravidelně. A tak bych se dneska ráda podělila o jeden recept, který zabije dvě mouchy jednou ranou.
Dýňovou polévku na podzim asi všichni znáte a musím přiznat, že já ji ochutnala poprvé snad před děmi léty. Od té doby na ni nedám dopustit. Ale polévka které má vlastně podobnou chuť i veselou barvičku a můžete si ji uvařit i mimo dýňovou sezonu, asi zas tak známá nebude. Řeč je o Mrkvové krémové polévce. Krémovky zkrátka miluju, jsou rychlé, chutné a zastytí.

Mrkvová polévka

Co budete potřebovat na cca 3 až 4 porce:

- Asi osm středně velkých mrkví
- Jeden větší brambor
- Vodu
- Trošku oleje (slunečnicový)
- Jedna středně velká cibule (nemusí být)
- Tři stroužky česneku, záleží na pálivosti
- Kousek zázvoru
- Kostku bujónu nebo domácí vývar (já mám ráda hovězí bujón Natur od Vitany)
- Asi půlku kelímku zakysané smetany  
- Pepř
- Solčanku (nebo sůl či jinou kořenící směs do polévky)
- Sýr na posypání hotové polévky, případně další ozdoba jako petrželka, pažitka či cokoliv co máte rádi

Se zázvorem opatrně, raději přidávejte postupně

Jak na to:

Cibuli nakrájemne nadrobno a na troše oleje osmahneme do sklovita, přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev a brambor, dáme trochu sločanky a krátce orestujeme přímo v hrnci. Zeleninu zalejeme studenou vodou asi dva centimetry nad ni, rozdrobíme kostku bujónu, nebo zaléváme rovnou vývarem. Polévku přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 15 minut. Poté vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixerem přidáme pepř, lisovaný česnek a nadrobno nakrájený zázvor a zakysanou smetanu. Opět krátce vše do hladka promixujem. Podle chuti můžem ještě dochutit Solčankou nebo pepřem. Voilá Mrkvová polévka je na světě.

Uvařeno, ke stolu!

Stačí postrouhat sýrem (kozí je výborný) nebo jen zlikvidovat zbytky plátkového sýra rozpuštěním v horké polévce. Ozdobte podle chuti a nálady a podávejte. Jako skvělá příloha se mi osvědčila zrníčková houska. Jestli vám polévka zůstane na druhý den, tak opatrně, když se rozleží, bude díky česneku a zázvoru druhý den o něco ostřejší.


Rychlá a výborná večeře a taky tak trochu změna. Navíc opravdu krásně přohřeje. Vsadím se, že málokdo z vás v polévce pozná mrkev. Schválně budu ráda, když mi napíšete do komentářů, jestli polévku znáte nebo jste ji zkusili poprvé a jak vám chutnala.

1 komentář:

  1. Paráda, děkuju za recept :) Na polévky si normálně moc nepotrpím, ale jak přijde podzim nebo vůbec sychravé počasí, tak se po nich můžu utlouct. Na zahřátí se dost hodí taky různé podzimní koktejly, a to hlavně k večeru, když už se člověku nechce vařit :)

    OdpovědětVymazat