Dýňovou polévku na podzim asi všichni znáte a musím přiznat, že já ji ochutnala poprvé snad před děmi léty. Od té doby na ni nedám dopustit. Ale polévka které má vlastně podobnou chuť i veselou barvičku a můžete si ji uvařit i mimo dýňovou sezonu, asi zas tak známá nebude. Řeč je o Mrkvové krémové polévce. Krémovky zkrátka miluju, jsou rychlé, chutné a zastytí.
Mrkvová polévka |
Co budete potřebovat na cca 3 až 4 porce:
- Asi osm středně velkých mrkví
- Jeden větší brambor
- Vodu
- Trošku oleje (slunečnicový)
- Jedna středně velká cibule (nemusí být)
- Tři stroužky česneku, záleží na pálivosti
- Kousek zázvoru
- Kostku bujónu nebo domácí vývar (já mám ráda hovězí bujón Natur od Vitany)
- Asi půlku kelímku zakysané smetany
- Pepř
- Solčanku (nebo sůl či jinou kořenící směs do polévky)
- Sýr na posypání hotové polévky, případně další ozdoba jako petrželka, pažitka či cokoliv co máte rádi
Se zázvorem opatrně, raději přidávejte postupně |
Jak na to:
Cibuli nakrájemne nadrobno a na troše oleje osmahneme do sklovita, přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev a brambor, dáme trochu sločanky a krátce orestujeme přímo v hrnci. Zeleninu zalejeme studenou vodou asi dva centimetry nad ni, rozdrobíme kostku bujónu, nebo zaléváme rovnou vývarem. Polévku přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 15 minut. Poté vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixerem přidáme pepř, lisovaný česnek a nadrobno nakrájený zázvor a zakysanou smetanu. Opět krátce vše do hladka promixujem. Podle chuti můžem ještě dochutit Solčankou nebo pepřem. Voilá Mrkvová polévka je na světě.
Uvařeno, ke stolu! |
Stačí postrouhat sýrem (kozí je výborný) nebo jen zlikvidovat zbytky plátkového sýra rozpuštěním v horké polévce. Ozdobte podle chuti a nálady a podávejte. Jako skvělá příloha se mi osvědčila zrníčková houska. Jestli vám polévka zůstane na druhý den, tak opatrně, když se rozleží, bude díky česneku a zázvoru druhý den o něco ostřejší.
Rychlá a výborná večeře a taky tak trochu změna. Navíc opravdu krásně přohřeje. Vsadím se, že málokdo z vás v polévce pozná mrkev. Schválně budu ráda, když mi napíšete do komentářů, jestli polévku znáte nebo jste ji zkusili poprvé a jak vám chutnala.
Paráda, děkuju za recept :) Na polévky si normálně moc nepotrpím, ale jak přijde podzim nebo vůbec sychravé počasí, tak se po nich můžu utlouct. Na zahřátí se dost hodí taky různé podzimní koktejly, a to hlavně k večeru, když už se člověku nechce vařit :)
OdpovědětVymazat