úterý 29. prosince 2015

Kuře po francouzsku



Krásný, mrazivý zimní den.
Počasí pomalu ale jistě dostává rozum, jenže doma se to pořád točí kolem vaření a starosti o hladová bříška.  :-)
Dneska jdu tedy s receptem nejen na zimní dny.


Původní recept najdete zde 

 Já jsem si recept mírně poupravila a místo jehněčího, na které je tato marináda naprosto skvělá jsem použila kuře.
 Ale klidně se dá použít jakékoliv maso, které máte rádi.

Kuře po francouzsku:

-jedno celé naporcované kuře
-sůl
- 6 stroužků česneku
- 1/3 hrnku olivového oleje
-kůra z 1/2 citronu (strouhám jen žlutou část, ta bílá je hořká)
-šťáva z jednoho většího citronu
-1 PL rajského protlaku, nebo kečupu
-trocha mletého pepře
-1 a 1/2 PL dijonské hořčice
-1 ČL hnědého cukru
- podle chuti nasekaný tymián a rozmarýn


Naporcované kuře dáme do pekáče a ze všech stran osolíme. Na marinádu smícháme vše, kromě bylinek. Už nesolím! Kuře pomažu ze všech stran částí marinády a dám péct do trouby vyhřáté na 180˚C a peču 10 minut. Potom kuře znovu namažu marinádou a peču dalších 10 minut. Po deseti minutách se kuře znovu potře a posype nasekaným tymiánem a teplota se sníží na 160˚C a peču asi hodinu.
Nakonec můžu použít zbytek marinády (pokud nějaká ještě zbyla) na potřeni kuřete a maso posypu nasekaným čerstvým rozmarýnem a dopékám cca 15-20 minut. Uplně nazávěr na krátkou chvilku zapnu gril , aby kuřátko získalo krásnou zlatavou barvu.




Podáváme s bramborem, nebo rýží a zeleninovým salátem.
Tak pokud budete recept zkoušet, přeju dobrou chuť.
:-)

Vaše
 Mar.tečka

Žádné komentáře:

Okomentovat