neděle 2. března 2014

Estonský kringel

Krásný nedělní podvečer přeju, mí milí čtenáři. Protože jsem se poslední dobou dala do pečení s takovou chutí, že neuplyne týden abych neupekla dvě až tři buchty, koláče nebo štrůdly a při téhle rychlosti je spousta prostoru pro nové recepty i experimenty, rozhodla jsem se, že se s jedním z nich podělím i s vámi tady na blogu. Jedná se o tradiční moučník z Estonska který je fakt hrozně moc dobrý a hlavně velmi efektní. A jako bonus, dá se naplnit různými náplněmi a tak vlastně může být pokaždé jiný.


Já jsem použila tradiční náplň podle receptu a pokud máte rádi skořicové šneky, tak přesně tuhle chuť čekejte až se zakousnete do ještě teplého skořicového krinegelu. S mlékem, nebo kakaem je to výborná snídaně.
Ale jak vlastně na to?

Ingredience na těsto:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 PL cukru
- 1/2 ČL soli
- 600 g hladké mouky
- 40 g droždí (já používám sušené v obalu s modrým ptákem)

Ingredience na náplň:
- 10 PL cukru krupice
- 3 ČL skořice
- cca 100 g změklého másla

 Postup:
Těsto zpracujeme obvyklým způsobem, já všechny přísady šoupnu do domácí pekárny a za necelé dvě hodinky můžu s krásně nadýchaným a vláčným těstem pracovat dále.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, protože je ho dost na dva menší pletence. Rozválíme na velký plát a potřeme změklým máslem.


 Pak už jen posypeme polovinou náplně a pevně svineme jako štrůdl.


Teď nastává ta nejzajímavější část celého receptu. Štrůdl rozřízneme na polovinu a obě poloviny jakoby zapleteme v cop ze dvou částí.



Pak už jen necháme chvilku nakynout na plechu a dáme do předehřáté trouby na cca 175 stupňů a necháme péct asi 20 minut. Totéž uděláme s druhou polovinou těsta, mi oba kruhy vešly na jeden plech.
A pak už nezbývá, než čekat než ta dobrůtka vychladne.
Originální recept ze kterého jsem čerpala je tady.
Znáte tenhle recept, nebo je to pro vás novinka? Určitě mi dejte vědět jak vám kringel chutnal a jeslti se chystáte i na jinou než skořicovou náplň.

Žádné komentáře:

Okomentovat