Je nejvyšší čas na sběr šípků a tak jsme se vydali do přírody.
Naštěstí nám tu kolem cest rostou krásné šípkové keře a tak je kde brát,
ale z části už byly šípky obrané.
Kdo by něchtěl mít na zimu lahodný šípkový čaj.
Ten se s kupovaným nedá vůbec srovnat.
Šípkům dokonce nevadí ani lehké promrznutí.
Není nad vitamín C v šípkovém čaji teď v době prvních nachlazení.
A kromě toho šípky obsahují taky rutin, který posiluje cévy.
Tak pokud máte chuť ještě to stihnete.
A ještě si můžete cestou vychutnat podzimní barvy přírody.
Hned po příchodu domů šípky propláchnu vodou a odstraním zbytky okvětí.
Přitom měkké plody vyhodím.
Pak je pečlivě osuším utěrkou a šup s nima na plech,
kde se budou v troubě max. do cca 70 stupňů sušit.
Sušení je opravdu dlouhý proces a nedá se uspěchat.
Určitě se dá sušit i na sluníčku, nebo na kamnech,
ty ale bohužel nemám a tak suším při pootevřené troubě i několik dní.
Výsledkem jsou tvrdé tmavěčervené plody šípků, které vydrží v uzavřené sklenici do další sklizně.
A už nezbývá, než si uvařit zdravý, šípkový čaj.
Tak dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat