sobota 4. ledna 2014

Trocha Francie u mě doma

Nový rok je za námi a s ním je tu první lednový příspěvek. Doufám, že jste si přes svátky odpočinuli a jste plni sil do dalšího roku. Zároveň vám dneska nabízím dva recepty, které se dají vzájemně doplnit, nebo vychutnávat každý zvlášť.
Jako první tady mám recept na Paint d´épices, neboli tradiční francouzský perník, který je hutný a plný medu. Zároveň je to zdravé mlsání pro děti. A když bude nejhůř, klidně vydrží v dobře zabaleném stavu a v chladu i více než týden.

Paint d´épices

Co budete potřebovat:
- 1 a 1/2 hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku celozrnné mouky, nebo tmavé žitné mouky (já je smíchala)
- 1 balení kypřícího prášku do perníku
- 1a 1/2 ČL mleté skořice
- trocha mletého anýzu, badyánu, hřebíčku, černého pepře (nebo rovnou namíchané perníkové koření)
- 1PL pomerančové kůry
- 3PL másla
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 1 a 1/2 šálku medu
- špetka soli

Vůně koření

Mléko med a máslo společně s pomerančovou kůrou mírně zahřejte na mírném ohni, nevařit! Ostatní sypké přísady prosejte a smíchejte. Následně smíchejte sypké a vlhké přísady a krátce prošlehejte ručním šlehačem. Teď už stačí jen vlít do hlubšího pekáče, nebo na plech a péct při asi 175 stupních cca hodinu.


Po upečení je perník tmavý

Perník je opravdu dost hutný a je třeba ho krájet na tenké plátky. Navíc je poměrně sladký, takže klidně se nebojte s množstvím medu experimentovat podle svého vkusu.
Další recept je na játrové paté. Recept je docela jednoduchý a i časově nenáročný, takže se vůbec nebojte a klidně ho zkuste. U nás má úspěch.

Játrové paté

Co budete pořebovat:
- cca 350 g kuřecích jater
- cca 2 PL vepřového sádla
- 2 menší cibule
- provensálské bylinky, nejlépe čerstvé, ale dají se použít klidně i sušené
- sůl
- černý pepř
- bílé víno na podlévání
- troška pomerančové šťávy


Na sádle nechte zeskolvatět cibuli a přidejte očištěná játra, osmahněte, dokud játra nebudou měkká, pak podlejte trochou bílého vína a přidejte trochu pomerančové šťávy. Nechte dusit a dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte nadrobno posekané bylinky a nechte ještě krátce podusit, aby se z bylinek uvolnilo aroma. Teď už stačí jen dohladka rozmixovat, naplnit do mističky a nechat vychladnout a pár hodin rozležet.



I tady je ale spousta prostoru pro fantazii. Příště zkuste třeba jiné koření, nebo prozměnu trochu česneku. Paté dostane zase trošku jinou chuť.
A že se tyhle dvě skvělé věci nadají kombinovat? Ale to víte, že dají a chutnají opravdu zajímavě a věřte, nebo ne, mám tuhle kombinaci ráda. Ve Francii si údajně na podobné lahůdce pochutnávají také, jako na předkrmu. Tak co to zkusit také?

Francouzský aperitiv

Opravdu to není chleba :-)

Už jste zkoušeli něco podobného? Budu ráda, za jakékoliv vaše postřehy, chutě a nápady.

Žádné komentáře:

Okomentovat