Aby si bylo na podzim a v zimě o co ty ruce ohřívat, na to jsem musela myslet už teď v létě a tak se s vámi podělím o pár fotek produktů vlastní výroby.
Dobrůtky na zimu |
Některé sezonní ovoce už je za námi a ještě hromada ho dozrává na zahrádkách. Angrešt a rybíz jsou už obrané a spolu s třešněmi se na ně můžem těšit zas až za rok. Já jsem si ale ovoce nasyslila a zkoušela jsem i nové rcepty jak si tyhle lahůdky vychutnat i mimo sezónu. Vyrobila jsem si asi 20 menších sklenic pečeného čaje. Je výborný jak v létě zalitý studenou vodou nebo minerálkou s ledem, tak i přes zimu přelitý vroucí vodou. Navíc je to skvelá vitamínová bobma, která se s mračícím počasím bude určitě hodit.
Pečený čajík |
Odkvetly už i některé léčivé bylinky. Já jsem letos bohužel moc nesbírala, ale mám alespoň mateřídoušku, která se bude hodit taky na období virových nemocí a kašle. Takový bylinkový čaj se v lékárně prodává draze a z mé zkušenosti to bývá poze nať, která v čaji chutá jen jako převařené seno. Já si natrhala krásné a voňavé kvítky přímo na louce mimo město.
Mateřídouška, i po usušení je krásně barevná |
A ovoce podruhé, kromě výborných zavařenin, které jsem dostala od rodičů, jsem si vyrobila i vlastní džemy. O tom, že podíl ovoce je asi 90% netřeba mluvit. Domácí je prostě domácí a v tomhle to platí dvojnásob. Letos jsem se ozbrojila proti plísni, která si ráda na domcích zavařeninách smlsne, i konzervantem. Tak snad vyrží.
Třešňová marmeláda s jahodami, nebo višňová s třešněmi. Letos poprvé i angreštová. |
Druhů mám opravdu hodně, jen se obávám abychom to vůbec stihli spotřebovat.
Že džem není jediná možnost jak zpracovat ovoce, o tom snad žádná. Povedlo se mi sřídit si i celkem slušnou sbírečku domácích sirupů čistě z ovoce. Jedna raritka, zkoušela jsem ukuchtit i sirup z květů černého bezu. Je to fakt lahůdka, snad vyrží do zimy. Zatím hajá pěkně v lednici.
Superhustý sirup, třešňový, rybízový, a mnoho dalších |
A taky začíná sezóna podzimních hub. U nás bohužel nic neroste a tak jsem byla vděčná za návštěvu Šumavy, kde se to houbama v těchto dench jen hemží. To bude polívečka. Mňam. A jako bonus domácí houbové koření.
Sušené houby a houbové koření |
Dozrávají i jablíčka na rychlou spotřebu a tak sušení je nejlepší způsob jak si je uchovat na horší časy. Takové domácí křížaly, lahůdka. Se sušičkou ovoce to jde úplně samo.
Křížaly |
Období sklizně ještě nekončí a na stromech ještě zrajou jablíčka na uskladnění, švestky a na keřích hroznové víno. Doufám že sušení darů přírody ještě letos nekončí a já budu mít ještě možnost něco z toho pěkně uskladnit na zimu. Protože, co bych řekla, až se zima zeptá...?
Žádné komentáře:
Okomentovat